Zoek & boek

Paspoort en visa


Welk reisdocument heb ik nodig als ik naar het buitenland reis?

Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.

Op de routes tussen Duitsland en Zweden, Polen en Zweden, Letland en Zweden & Duitsland en Letland is een geldig identificatiedocument met een Machine Readable Zone (MRZ) code of chip vereist. Voor EU burgers is een geldig nationale identiteitskaart of paspoort uitgegeven door een instantie binnen de EU / EER voldoende. Niet EU burgers moeten een geldig paspoort en eventueel een visum hebben. Voor informatie raadpleeg de ambassade of consulaat.

Dit geldt voor alle passagiers, inclusief kinderen.

Op de routes tussen Denemarken en Zweden, zijn de hieronder vermelde identificatiedocumenten goedgekeurd voor reizigers binnen de EU / EER. Voor reizigers van buiten de EU / EER is het paspoort het enige geldige document. Dit geldt ook voor kinderen.
• Een geldig paspoort met MRZ code
• Een geldig nationale identiteitskaart met MRZ code of chip, die is uitgegeven door een instantie binnen de EU / EER

Dit geldt voor alle passagiers, maar kinderen onder de 16 jaar reizend met de ouder / ouders zijn uitgezonderd en kunnen reizen op de ID-kaart van de ouders.

Voor reizen naar Ierland is een geldig paspoort of Nederlandse of Belgische identiteitskaart vereist.

Voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk is een geldig paspoort verplicht. Het paspoort moet geldig moet zijn voor de hele tijd dat je in het VK bent. Bezoek de website gov.co.uk voor wat je nodig hebt om het VK binnen te komen.

Visum

  • Voor Groot-Brittannië en Noord-Ierland is geen visum nodig. Wanneer je niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebt, raden wij je aan de website van UK Visas and Immigration te raadplegen om te controleren of je een visum nodig hebt om het Verenigd Koninkrijk in te mogen.


Reizen met minderjarige kinderen

  • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.

  • Binnen de Schengenzone is het raadzaam, maar niet verplicht, een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied (Ierland en Verenigd Koninkrijk) zijn de regels vaak uitgebreider. Voor meer informatie bekijk de website van de Rijksoverheid. Je kunt hier het toestemmingsformulier downloaden en uitprinten. Denk ook aan de landen waar je doorheen reist op weg naar je bestemming.